Letná turistická sezóna  2013 na Orave  z pohľadu kontrol RÚVZ so sídlom v Dolnom Kubíne

 

 

 

Pred zahájením letnej turistickej sezóny 2013 /LTS/ boli zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne  / RÚVZ/  posudzované priestory a vydávané rozhodnutia  na uvedenie zariadení sezónneho charakteru do prevádzky predovšetkým v letných rekreačných strediskách  poskytujúcich  stravovacie a ubytovacie služby -  Oravská priehrada, Oravice, Roháče, Zuberec, Habovka, Brezovica, Oravský Podzámok, Dolný Kubín,  Námestovo a Zázrivá.

 

Štátny zdravotný dozor  a úradná kontrola potravín počas LTS boli  v stravovacích zariadeniach zamerané na kontrolu osobnej a prevádzkovej hygieny, manipulácie s potravinami, manipulácie s odpadom, overovanie pôvodu potravín, vypracovanie dokumentácie HACCP, sledovanie stanovených  kritických kontrolných bodov - CCP, realizáciu verifikácie HACCP v praxi, overovanie zdravotnej neškodnosti vlastných výrobkov, používanie geneticky modifikovaných potravín pri výrobe pokrmov a informovanie spotrebiteľa o ich použití, kontrolu jedálnych lístkov v súvislosti s označením alergénov v pokrmoch, vysledovateľnosť používaných surovín na prípravu jedál, kontrolu dokladov o zdravotnej a odbornej spôsobilosti a priebežného vzdelávania zamestnancov ako i  dodržiavanie zákona o ochrane nefajčiarov.

 

Najčastejšie sa vyskytujúce nedostatky v tejto sezóne boli :

 

v hygiene prevádzky - prevádzková hygiena na nedostatočnej úrovni, znečistené steny, stropy, podlahy,   nezabezpečenie prívodu tečúcej teplej vody  do  drezov vo výčapných pultoch  a tiež umývadiel v predsienkach WC pre personál a konzumentov, stavebno-dispozičné nedostatky v priestoroch  vyvarujúcich zariadení, nedostatočné vybavenie technologickým zariadením, výskyt predmetov nesúvisiacich s prevádzkou zariadenia,

v osobnej hygiene – pracovníci bez pracovného odevu,

v odbornej spôsobilosti - chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností u zamestnancov, resp. uplynutie platnosti osvedčení odbornej spôsobilosti,


v zdravotnej spôsobilosti – chýbajúce doklady o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov,  

v skladovaní potravín – potraviny a pokrmy po dátume spotreby, alebo dátume minimálnej trvanlivosti, nevybavenie skladov meracími zariadeniami, nedostatočné vykonávanie evidencie teplôt v skladoch,  nesprávne skladovanie potravín po otvorení originálneho balenia, spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín (napr. tepelne opracované s tepelne neopracovanými), nedodržanie chladiaceho reťazca skladovaných surovín, zmrazovanie výsekového mäsa dodaného v nezmrazenom stave a zmrazovanie hotových pokrmov bez technologických podmienok,

v manipulácii s potravinami – nedodržiavaný čas výdaja hotových pokrmov, ako aj teplota pokrmov v čase výdaja,

v manipulácii s odpadom – skladovanie organického odpadu v nekrytých a  neuzavretých nádobách, chýbajúce doklady o nakladaní s organickým odpadom, nedokladovanie zmlúv o odbere prepáleného tuku,  

v priebežnom vzdelávaní zamestnancov - nezabezpečenie poučenia alebo zaškolenia osôb prichádzajúcich do styku s potravinami, nevedenie evidencie o zabezpečení zaškolenia zamestnancov,

v dodržiavaní zásad správnej výrobnej praxe  - SVP a  HACCP – nepravidelné vykonávanie monitoringu CCP, vypracované dokumenty SVP nedostatočne zavedené do praxe, nezabezpečenie odberu vzoriek z pripravených hotových pokrmov pred výdajom stravy, neúplná evidencia o odobratých vzorkách hotových pokrmov.

 

 

V stravovacích  zariadeniach bolo   zo strany RÚVZ počas LTS   2013 vykonaných celkom 83 kontrol. Bolo  odobratých 106 vzoriek potravín a hotovej stravy, z toho nevyhovovali 2.

Taktiež bolo  odobratých   77  vzoriek zmrzlín, všetky vyhovovali. Najviac nedostatkov pri výrobe, označovaní,  predaji a dodržiavaní lehoty spotreby zmrzliny bolo zistených  a teda i najviac blokových pokút bolo uložených  v prevádzkach podnikateľa Azem Luši z Námestova. 

V rámci pripravenosti a v priebehu LTS   bolo  zamestnancom stravovacích zariadení uložených  30 blokových pokút v celkovej sume  763  €.

 

Orgán verejného zdravotníctva v týchto dňoch rozhoduje i o uložení  jedného pokynu – rozhodnutia  o nariadení opatrení na odstránenie nedostatkov resp. rekonštrukcie v Bare Zátoka na Oravskej priehrade.

 

Štátny zdravotný dozor bol zameraný aj na ubytovanie v rekreačných zariadeniach. Počas letnej turistickej sezóny 2013 bolo prekontrolovaných 24 ubytovacích zariadení cestovného ruchu. Z toho v 12 zariadeniach neboli uložené nápravne opatrenia /Oravská Priehrada - ATC Stará Hora, ATC Slanica, Hotel Kormorán, Turistická ubytovňa Ruža, Roháče  - Chatová Osada VŠ Žilina, Zuberec - Penzión Milotín,  Oravice - Apartmánový dom Goral, Oravský Podzámok -Hotel* Oravan, Zákamenné - Penzión **  - Anton Brisuda, Vitanová  - Penzión U rodiny Ondríkovej, Zázrivá - Penzión Slnečný dvor, Tvrdošín - Penzión Fortuna/. Menšie nedostatky, týkajúce sa nedodržiavania prevádzkových poriadkov, boli v Chate Prístav na Oravskej Priehrade, v penziónoch Pohoda v Krušetnici, Fatra v Zázrivej a Pínia v Čimhovej. Po ich zistení boli tieto nedostatky najneskôr do 10 dní odstránené. Za účelom prejednania zistených nedostatkov, príp. uloženia pokuty v ubytovacích zariadeniach boli pozvaní na RÚVZ so sídlom v Dolnom Kubíne traja prevádzkovatelia -hotel Altis na Oravskej Priehrade, prevádzkovateľ a majiteľ ATC Prístav na Oravskej Priehrade a ATC OraviceOraviciach.  Majiteľovi a prevádzkovateľovi Chatovej osady v ATC Oravice boli uložené nápravné opatrenia a začalo sa i správne konanie vo veci uloženia úplnej náhrady nákladov za zdravotne nebezpečnú pitnú vodu. 

 

V   prípade závažnejších zistení vyššie uvedených nedostatkov  uložil v priebehu LTS 2013 orgán verejného zdravotníctva  pokuty za správne delikty podľa zákona č. 355/2007 Z.z.    a následné nápravné opatrenia  prevádzkovateľom týchto, najmä stravovacích, zariadení:  

 

Hotel Altis Oravská priehrada      900 € , v tomto prípade aj za ubytovaciu časť a zariadenia     starostlivosti o ľudské telo v predmetnom hoteli, ako je uvedené vyššie 

Penzión Kotva Oravská  priehrada      250 €.

Stánok predaj medoviny v Oraviciach p. Mišicová        165 €.

Bufety  spoločnosti Prameň v Kraľovanoch – Rieke     500 €.

Stánok na Oravskej  priehrade  p. Uhliarik     500 €

Reštaurácia  Oravský zrub v Nižnej              600 €

Stánok   p. Dúbravská v Tvrdošíne      180 €

 

 

MUDr. Jozef Kereškéni, MPH

MVDr. Bibiana Baranovičová