Letná
turistická sezóna 2013 na Orave z pohľadu kontrol RÚVZ so sídlom
v Dolnom Kubíne
Pred zahájením letnej turistickej
sezóny 2013 /LTS/ boli zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so
sídlom v Dolnom Kubíne / RÚVZ/ posudzované priestory a vydávané
rozhodnutia na uvedenie zariadení
sezónneho charakteru do prevádzky predovšetkým v letných rekreačných
strediskách poskytujúcich stravovacie a ubytovacie služby - Oravská priehrada, Oravice,
Roháče, Zuberec, Habovka, Brezovica, Oravský Podzámok, Dolný Kubín, Námestovo a Zázrivá.
Štátny zdravotný dozor a úradná kontrola potravín počas LTS boli v stravovacích zariadeniach zamerané na kontrolu osobnej a prevádzkovej hygieny, manipulácie s potravinami, manipulácie s odpadom, overovanie pôvodu potravín, vypracovanie dokumentácie HACCP, sledovanie stanovených kritických kontrolných bodov - CCP, realizáciu verifikácie HACCP v praxi, overovanie zdravotnej neškodnosti vlastných výrobkov, používanie geneticky modifikovaných potravín pri výrobe pokrmov a informovanie spotrebiteľa o ich použití, kontrolu jedálnych lístkov v súvislosti s označením alergénov v pokrmoch, vysledovateľnosť používaných surovín na prípravu jedál, kontrolu dokladov o zdravotnej a odbornej spôsobilosti a priebežného vzdelávania zamestnancov ako i dodržiavanie zákona o ochrane nefajčiarov.
Najčastejšie sa vyskytujúce nedostatky
v tejto sezóne boli :
v
hygiene prevádzky -
prevádzková hygiena na nedostatočnej úrovni, znečistené steny, stropy,
podlahy, nezabezpečenie prívodu tečúcej
teplej vody do drezov vo výčapných pultoch a tiež umývadiel v predsienkach WC pre
personál a konzumentov, stavebno-dispozičné nedostatky v priestoroch vyvarujúcich zariadení, nedostatočné vybavenie
technologickým zariadením, výskyt predmetov nesúvisiacich s prevádzkou
zariadenia,
v osobnej hygiene – pracovníci bez pracovného
odevu,
v odbornej spôsobilosti - chýbajúce doklady o odbornej
spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností u zamestnancov,
resp. uplynutie platnosti osvedčení odbornej spôsobilosti,
v zdravotnej
spôsobilosti – chýbajúce doklady o zdravotnej
spôsobilosti zamestnancov,
v skladovaní potravín – potraviny a pokrmy po dátume spotreby, alebo dátume
minimálnej trvanlivosti, nevybavenie skladov meracími zariadeniami,
nedostatočné vykonávanie evidencie teplôt v skladoch, nesprávne skladovanie potravín po otvorení originálneho balenia, spoločné
skladovanie nezlučiteľných druhov potravín (napr. tepelne opracované
s tepelne neopracovanými), nedodržanie chladiaceho reťazca skladovaných
surovín, zmrazovanie výsekového mäsa dodaného v nezmrazenom stave
a zmrazovanie hotových pokrmov bez technologických podmienok,
v manipulácii
s potravinami – nedodržiavaný čas výdaja hotových pokrmov, ako aj teplota pokrmov
v čase výdaja,
v manipulácii s odpadom – skladovanie organického
odpadu v nekrytých a neuzavretých nádobách, chýbajúce doklady
o nakladaní s organickým odpadom, nedokladovanie zmlúv o odbere prepáleného
tuku,
v priebežnom vzdelávaní zamestnancov - nezabezpečenie poučenia alebo zaškolenia osôb
prichádzajúcich do styku s potravinami, nevedenie evidencie o zabezpečení
zaškolenia zamestnancov,
v dodržiavaní zásad správnej
výrobnej praxe - SVP a HACCP – nepravidelné vykonávanie monitoringu CCP,
vypracované dokumenty SVP nedostatočne zavedené do praxe, nezabezpečenie odberu
vzoriek z pripravených hotových pokrmov pred výdajom stravy, neúplná evidencia
o odobratých vzorkách hotových pokrmov.
V stravovacích zariadeniach bolo zo strany RÚVZ počas LTS 2013 vykonaných celkom 83 kontrol. Bolo odobratých 106 vzoriek potravín a hotovej stravy, z toho nevyhovovali 2.
Taktiež bolo odobratých 77 vzoriek zmrzlín, všetky vyhovovali. Najviac
nedostatkov pri výrobe, označovaní,
predaji a dodržiavaní
lehoty spotreby zmrzliny bolo zistených
a teda i najviac blokových pokút bolo uložených v prevádzkach podnikateľa Azem Luši
z Námestova.
V rámci
pripravenosti a v priebehu LTS bolo zamestnancom
stravovacích zariadení uložených 30 blokových pokút v celkovej sume
763
€.
Orgán verejného zdravotníctva v týchto dňoch rozhoduje
i o uložení jedného pokynu
– rozhodnutia o nariadení opatrení
na odstránenie nedostatkov resp. rekonštrukcie v Bare Zátoka na Oravskej
priehrade.
Štátny zdravotný
dozor bol zameraný aj na ubytovanie
v rekreačných zariadeniach. Počas letnej turistickej sezóny 2013 bolo
prekontrolovaných 24 ubytovacích zariadení cestovného ruchu. Z toho v 12
zariadeniach neboli uložené nápravne opatrenia /Oravská Priehrada - ATC Stará
Hora, ATC Slanica, Hotel Kormorán, Turistická
ubytovňa Ruža, Roháče - Chatová Osada VŠ
Žilina, Zuberec - Penzión Milotín, Oravice - Apartmánový dom Goral, Oravský Podzámok -Hotel* Oravan,
Zákamenné - Penzión ** - Anton Brisuda, Vitanová -
Penzión U rodiny Ondríkovej, Zázrivá - Penzión
Slnečný dvor, Tvrdošín - Penzión Fortuna/. Menšie nedostatky, týkajúce sa nedodržiavania
prevádzkových poriadkov, boli v Chate Prístav na Oravskej Priehrade,
v penziónoch Pohoda v Krušetnici, Fatra v Zázrivej a Pínia
v Čimhovej. Po ich zistení boli tieto nedostatky najneskôr do 10 dní
odstránené. Za účelom prejednania zistených
nedostatkov, príp. uloženia pokuty v ubytovacích zariadeniach boli pozvaní
na RÚVZ so sídlom v Dolnom Kubíne traja prevádzkovatelia -hotel Altis na Oravskej Priehrade, prevádzkovateľ
a majiteľ ATC Prístav na Oravskej Priehrade a ATC Oravice
v Oraviciach.
Majiteľovi a prevádzkovateľovi Chatovej osady v ATC Oravice boli uložené nápravné opatrenia a začalo sa i
správne konanie vo veci uloženia úplnej náhrady nákladov za zdravotne
nebezpečnú pitnú vodu.
V prípade
závažnejších zistení vyššie uvedených nedostatkov uložil v priebehu LTS 2013 orgán
verejného zdravotníctva pokuty za správne delikty podľa zákona č. 355/2007
Z.z. a následné nápravné opatrenia prevádzkovateľom týchto, najmä stravovacích,
zariadení:
Hotel Altis Oravská
priehrada 900 € , v tomto prípade aj za
ubytovaciu časť a zariadenia
starostlivosti o ľudské telo v predmetnom hoteli, ako je uvedené vyššie
Penzión Kotva Oravská
priehrada 250 €.
Stánok predaj medoviny v Oraviciach
p. Mišicová
165 €.
Bufety
spoločnosti Prameň v Kraľovanoch –
Rieke 500 €.
Stánok na Oravskej
priehrade p. Uhliarik 500
€
Reštaurácia Oravský
zrub v Nižnej 600 €
Stánok p.
Dúbravská v Tvrdošíne 180 €
MUDr.
MVDr. Bibiana Baranovičová