http://www.mytripolog.com/wp-content/uploads/2012/07/Large-size-Mexican-flag.jpg                CHOLERA V MEXIKU

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcROPmnf5AEZYWvBzPkH9Y3zhbnRUaqxcvyGRbznHuQLfLCKzLdaCholera je infekčné hnačkové ochorenie. Cholera sa šíri veľmi rýchlo predovšetkým v oblastiach s nízkym hygienickým štandardom. Zdrojom nákazy je vždy človek (chorý,  bezpríznakový nosič). Prenos nákazy prebieha väčšinou kontaminovanou vodou, menej často kontaminovanými potravinami. Inkubačná doba je 2-3 dni. Základnou prevenciou je dodržovanie hygienických návykov. Vhodné je vyhýbať sa kontaminovanej vode (vrátane ľadov v nápojoch) a nedostatočne tepelne spracovaným potravinám. Proti cholere je možné sa očkovať.

                

Pan americká zdravotnícka organizácia (PAHO) v Mexiku hlási k 1. októbru 46 potvrdených prípadov cholery vrátane jedného úmrtia. Z toho dva prípady boli hlásené vo federálnom okrese a 44 v štáte Hidalgo (mediálne správy uvádzajú 77 prípadov v štáte Hidalgo, dva v štáte Mexiko a dva vo federálnom okrese- najľudnatejšia oblasť Mexika).

Celkovo ochorelo 44 % mužov a 56 % žien, vo vekovom rozsahu od 2 do 82 rokov. Hospitalizovaných bolo 30 %.

Cestujúci do Mexika by sa mali dať zaočkovať proti cholere, dodržiavať preventívne hygienické opatrenia a navštíviť Kliniku cestovnej medicíny alebo oddelenie epidemiológie pred odchodom.

Lekári primárneho kontaktu by mali myslieť na diagnózu cholery pri návrate cestujúcich z Mexika, s dôrazom na epidemiologickú a cestovateľskú anamnézu. Pri podozrení alebo stanovení diagnózy ihneď hlásiť ochorenie na RÚVZ – oddelenie epidemiológie (tel. kontakt: 043/55 04 831, 0908 460 521). 

 

 

 

Zdroj: www.ecdc.europa.eu