Povinné očkovanie nie je v rozpore s Ústavou SR!

Podľa Ústavného súdu SR (ÚS) ustanovenia o povinnom očkovaní nie sú v rozpore s Ústavou SR. ÚS tak rozhodol na dnešnom neverejnom zasadnutí. 


Ako informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, plénum ÚS na dnešnom neverejnom zasadaní nevyhovelo návrhu Krajského súdu v Nitre, ktorý žiadal o vyslovenie nesúladu niektorých ustanovení Zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení.

Krajský súd v Nitre sa obrátil na ústavný súd podaním 17. júna 2013 v súvislosti s konaním vo veci žaloby navrhovateľky, ktorá žiadala o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu správneho orgánu – Úradu verejného zdravotníctva SR. Odmietla totiž nechať zaočkovať svoje maloleté dieťa proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovému zápalu pečene typu B atď. vakcínou Hexa a vakcínou proti pneumokokom. Regionálny úrad verejného zdravotníctva jej preto rozhodnutím uložil pokutu 100 eur a ona sa proti rozhodnutiu odvolala. Úrad verejného zdravotníctva SR však potvrdil rozhodnutie regionálneho úradu. Nakoniec sa vec dostala na krajský súd. Konajúci Krajský súd v Nitre sa domnieva, že napadnuté ustanovenia a všeobecne záväzný predpis, ktorý sa veci týka, je v rozpore s Ústavou SR, preto sa obrátil podaním na Ústavný súd SR.

 

Zdroj: https://sk-sk.facebook.com/bezpecne.ockovanie