Mor - Madagaskar

K 16. novembru je spolu evidovaných 119 prípadov moru, ktoré boli laboratórne potvrdené. Z toho bolo zaznamenaných 40 úmrtí. Iba 2% hlásených prípadov majú pľúcne formu.

Tieto prípady boli hlásené v 16-ich okresoch siedmich krajov. Antananarivo, hlavné mesto a najväčšie mesto v Madagaskare, oznámilo o výskyte 2 prípadov moru, vrátane 1 úmrtia. V súčasnej dobe existuje riziko rýchleho šírenia nákazy v dôsledku mesta vysokou hustotou obyvateľstva a slabého systému zdravotnej starostlivosti.

Charakteristika nákazy

Mor je bakteriálne ochorenie spôsobené baktériou Yersinia pestis. Ochorenie sa šíri z jedného hlodavca na druhého blchami. U ľudí poštípaních infikovanými blchami sa zvyčajne vyvinie bubonická forma moru (opuchy lymfatických uzlín). Ak sa baktérie dostanú do pľúc, u pacienta sa objavia zápal pľúc (pľúcny mor), ktorý sa potom prenáša z človeka na človeka prostredníctvom infikovaných kvapôčok pri kašľaní. Pľúcny mor je jedným z najviac smrteľných infekčných ochorení; pacienti môžu zomrieť 24 hodín po nakazení. Miera úmrtnosti závisí na tom, ako rýchlo je zahájená liečba.

Zdroj: ww.who.int