Surové mlieko môže byť kontaminované baktériami, ktoré môžu spôsobiť infekciu. Riziko nakazenia z konzumácie surového mlieka je väčšie, v porovnaní so zdravými deťmi a dospelými, u dojčiat, malých detí, seniorov, tehotných žien a osôb s oslabeným imunitným systémom (osoby s rakovinou, po transplantácii orgánov alebo s infekciou HIV/AIDS), Najčastejšie zdravotné ťažkosti spojené s konzumáciou nepasterizovaného mlieka sú hnačky, vracanie, teploty, bolesti a kŕče v bruchu.
Dodržiavaním správnej hygienickej praxe pri dojení je možné znížiť riziko kontaminácie mlieka.
Počas dojenia sa môžu do mlieka dostať baktérie, ako je Escherichia coli, Listeria, Campylobacter a Salmonella. Zvieratá, ktoré su kolonizované týmito baktérie sú zvyčajne zdravé.
Možnosti kontaminácie mlieka:
-
exkrementy prichádzajúce do priameho styku s mliekom (nedostatočné umytie vemena)
-
infekcie kravského vemena (mastitída)
-
ochorenie hovädzieho dobytka (napr. bovinná tuberkulóza)
-
baktérie, ktoré žijú na koži kráv
-
životné prostredie (napr. výkaly, špina, zariadenia na spracovanie,)
-
hmyz, hlodavce, a iné vektory
-
ľudia (napr. krížová kontaminácia znečisteným oblečením a topánkami)
Pasterizácia je jediný spôsob, ako usmrtiť patogénne baktérie v mlieku.
Štúdia realizovaná Centrom pre kontrolu a prevenciu ochorení v Atlante (CDC) v roku 2012, skúmala epidémie z mlieka v Spojených štátoch po dobu 13 rokov. Zistili, že 60% epidémii malo spoločný faktor prenosu nákazy – surové mliečne výrobky. Tri štvrtiny týchto epidémii bolo v krajinách, kde bol v tej dobe predaj surového mlieka legálny. Odborníci zistili, že u tých, ktorí ochoreli zo surového mlieka bola 13x väčšia pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní, ako tí, ktorí ochoreli z pasterizovaného mlieka.
Ako minimalizovať riziko nákazy
-
Kupovať a konzumovať len pasterizované mlieko a mliečne výrobky. V prípade pochybností daný výrobok nekupujte!
-
Skladujte pasterizované mliečne výrobky v chladničke
-
Ak budete konzumovať mäkké, čerstvé syry uistite sa, že sú vyrobené z pasterizovaného mlieka.
Zdroj: http://www.cdc.gov/features/rawmilk/