Zdravé grilovanie

nákazy prenášané vektormi

Zásady zdravého grilovania

1Pravidelná konzumácia spáleného mäsa môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny pankreasu až o 60 %, (štúdia z Univerzity Minnesota). Varenie mäsa pri vysokej teplote spôsobí vznik chemických látok nazývané HCA (heterocyklické amíny) a PAU (polycyklické aromatické uhľovodíky). Tieto karcinogény môžu spôsobiť zmeny v DNA, ktorá spôsobujú rakovinu. Uprednostňujte chudšie mäso a orezávajte tuk pred grilovaním, pretože tuk a šťavy kvapkajúce z mäsa zväčšujú plamene a vytvárajú tak viac dymu, čo vedie k tvorbe karcinogén. Zníži sa tak tvorba HCA o 75 až 95 %. (zdroj: http://www.rd.com/slideshows/guidelines-healthier-grilling-cancer-risk/#slideshow=slide1).

Marinovanie mäsa2

Vedci zistili, že marináda funguje ako bariéra medzi mäsom a karcinogénmi. Americký inštitút pre výskum rakoviny udáva, že marinovanie mäsa najmenej 30 minút znižuje tvorbu karcinogénov. Ďalším dôležitým faktorom je druh marinády, ktorá môže spôsobiť významný pokles HCA v grilovanom mäse.

Obmedzenie grilovania

Varenie mäsa dlhú dobu spôsobuje vznik karcinogénov, pretože ste sa vystavujú dymu a plameňom. Skúste skôr ryby, ktoré sa tepelne upravia rýchlejšie ako hydina alebo hovädzie mäso. (zdroj: http://www.rd.com/slideshows/guidelines-healthier-grilling-cancer-risk/#slideshow=slide1).

Vylúčenie spracovaného mäsa

Nepoužívať hotdogy a klobásy, v ktorých sa tvoria rakovinotvorné látky.  Americký inštitút pre výskum rakoviny, zistil, že tieto potraviny vedú k riziku vzniku kolorektálneho karcinómu.

(zdroj: http://www.rd.com/slideshows/guidelines-healthier-grilling-cancer-risk/#slideshow=slide1).

Majte plamene pod kontrolu

Ak je to možné, zapnite gril na nízke teploty, čím sa mäso ťažšie spáli, tiež budete chrániť potraviny pred dymom a znížite možnosť vzplanutia plameň.

3Grilovanie zeleniny alebo ovocia

Znížte riziko rakoviny tým, že vymeníte mäso za zeleninu, zeleninové fašírky, alebo ovocie. Fytochemikálie v ovocí a zelenine môžu skutočne znížiť riziko niektorých typov rakoviny.

 

Dôkladné očistite gril

Očistením grilu sa zbavíte karcinogénnych zvyškov, tým zabránite riziko prenosu chemických látok do potravín pri ďalšom grilovaní.

6Zabránte krížovej kontaminácie

Dávajte pozor pri používaní kuchynských nádob, predmetov a pomôcok. Zabráňte možnej kontaminácii medzi surovou a tepelnou upravenou potravinou.

 

 

Zdroj: http://www.rd.com/slideshows/guidelines-healthier-grilling-cancer-risk/#slideshow=slide1

http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Grilovani.pdf

 

nákazy prenášané vektorminákazy prenášané vektormi