Európsky deň melanómu - 10. mája

Európsky deň melanómu si pripomíname 10. mája. Ide o celoeurópsku kampaň prevencie kožných nádorov, pri ktorej sa oznamujú spoluobčanom informácie o prevencii, včasnej diagnostike a liečbe kožných nádorov. Táto kampaň bola zahájená v Belgicku v roku 1999 pod vedením Dr. Thomasa Maselise. Ten požiadal v roku 2000 o záštitu nad touto aktivitou Európsku akadémiu dermatovenerológia (EADV), ktoré zriadila tzv. "Task Force for Euromelanoma Day" a začala koordinovať aktivity v krajinách Európy. Česko sa zapojilo do európskej aktivity veľmi skoro, už v roku 2001.

Každoročná akcia Európsky deň melanómu upozorňuje verejnosť na riziká tejto choroby. Malígny melanóm stále zostáva jedným z najčastejších zhubných nádorov, ktorého incidencia sa stále zvyšuje najmä u mladých ľudí. Najvyšší nárast je pozorovaný u žien vo veku 10 – 29 rokov. Avšak je najľahšie detegovateľných nádorom.

Rizikové faktory podporujúce tvorbu melanómov:

Tvorbu melanómov podnecuje vystavovanie kože intenzívnemu slnečnému žiareniu. Nebezpečné sú rozsiahle a časté spálenia kože najmä v detstve a v mladosti. Rizikové však môžu byť aj športové aktivity napr. Jazda na bicykli, rekreačný beh a pod. Pretože vystavenie kože slnečnému žiareniu nie je možné zamedziť, je potrebné dodržiavať určité zásady:

  • Nevystavujte dojčatá a malé deti priamemu slnku.
  • Predchádzajte prílišnému vystavovanie sa slnečnému žiareniu, obzvlášť na poludnie a prispôsobte tomu aj športové aktivity.
  • Nezostávajte na slnku príliš dlho, aj keď ste použili prípravok na ochranu proti slnečnému žiareniu. Žiadny ochranný prípravok nezaistí 100% ochranu pred ultrafialovým žiarením.
  • Aplikujte prípravok na ochranu proti slnečnému žiareniu pred zahájením slnenia a na udržanie ochrany aplikáciu opakujte, najmä pri potení, po kúpaní alebo osušení uterákom.
  • Aplikujte dostatočné množstvo ochranného prípravku. Odporúčané množstvo by malo byť súčasťou návodu k ochrannému prípravku.
  • Rizikové môžu byť aj návštevy solárií.

 

Zdroj: http://www.hygpraha.cz/dokumenty/evropsky-den-melanomu-3067_3067_161_1.html