Svetový deň hygieny rúk – 5. mája 2017

Dňa 5. mája 2017 sa uskutoční 12. ročník kampane „Save Lives: Clean Your Hands“ (Umývaj si ruky – zachrániš život“), ktorý je súčasťou programu Svetovej zdravotníckej organizácie „First Global Patient Safety Challenge – Clean Care Is Safer Care“. Hlavným cieľom kampane je poukázať, že správna hygiena rúk je najúčinnejší spôsob prevencie nozokomiálnych nákaz a šírenie rezistencie mikroorganizmov na antibiotiká. Podrobnejšie informácie sú dostupné na webovej stránke Svetovej zdravotníckej organizácie http://www.who.int/gpsc/5may/en/. Na Slovensku prebieha táto kampaň už po deviatykrát.

Hlavným cieľom tohtoročnej kapane je zameranie sa na informovanie zdravotníckych pracovníkov o význame hygieny rúk ako ochrany pacienta a poukázanie na dôležitosti dodržiavanie 5 momentov hygieny rúk. Tento rok je kampaň zameraná na boj s antibiotikcou rezistenciou s heslom „Fight antibiotic resistance – it´s in your hands“ (Boj s antibiotickou rezistenciou je vo vašich rukách).

Súčasne Svetová zdravotnícka organizácia opätovne vyzýva nemocnice k registrácii do siete nemocníc na stránke: http://www.who.int/gpsc/5may/register/en/

Do tejto siete je prihlásených 19 217 nemocníc z celého sveta, rámci SR je registrovaných 38 nemocníc. Z registrácie plynú určité výhody a to, že sa nemocnica stane súčasťou medzinárodného hnutia, ktorá má za cieľ zlepšiť hygienu rúk.

 

Edukačná prednáška 2017