Zdravý pobyt počas plavby loďou

Neriskujte, že sa Vaša dovolenka na lodi pokazí s neočakávanou nákazou. Postupujte podľa nasledovných tipov pre bezpečnú a zdravú dovolenku.

Pre mnohých ľudí je plavba ideálny spôsob, ako relaxovať a vidieť svet a zároveň má možnosť navštíviť viac krajín a destinácií.

Hoci cestovanie má mnoho zjavných potešení, existujú aj potenciálne zdravotné riziká pri cestovaní výletnou loďou. Buďte dostatočne informovaný a pripravte na tieto potenciálne nebezpečenstvo počas plavby.

Očkovanie

Pred vycestovaním si skontrolujte vaše preočkovania, napríklad proti diftérii, tetanu, pertussis, osýpkam/mumpsu/ružienka, ovčie kiahne, a sezónnu chrípku. Členovia posádky a spolucestujúci často pochádzajú z krajín, kde sa tieto choroby vyskytuje častejšie, a kde očkovanie nie je rutinné. Na výletných lodiach boli hlásené epidémie ovčích kiahní, osýpok a rubeoly.

Ďalšie vakcíny, ktoré budete potrebovať, závisí na tom, kde zastavíte a čo budete robiť tam. Všeobecné odporúčania očkovanie CDC je podľa krajiny, možno nájsť na zdravie cieľových stránkach cestovateľský. Poraďte sa so svojím lekárom o vašej výletnej plavbe a trase. Dokonca aj keď nie je riziko žltej zimnici počas zastávok v prístavoch, v niektorých krajinách v Afrike a Južnej Amerike môžu vyžadovať doklad o očkovaní proti žltej zimnici, ak ste predtým navštívili krajinu kde sa vyskytuje žltá zimnica.

Nauzea, vracanie a hnačky,

Najčastejšie alimetárne epidémie na výletnej lodi sú spôsobené norovírusom. Najlepší spôsob, ako predchádzať chorobám, je časté umývanie rúk mydlom a vodou. Ruky si vždy umývajte pred jedlom a po použití toalety, po prebaľovaní detí, alebo po kontakte predmetov (napr. zábradlie, kľučky,…). Ak nemáte mydlo a voda k dispozícii, použite dezinfekčný roztok na ruky (obsahujúci najmenej 60% alkoholu),

Počas výletu v rozvojových krajinách dodržujte nasledovné bezpečnostné opatrenia: konzumovať len dostatočne tepelne spracované potraviny, piť nápoje iba z uzavretých nádobách, vyhnúť sa ľadu, konzumovať čerstvé ovocie len umyté s čistou vodou alebo olúpané Vami.

Ak máte pocit nevoľnosti počas vašej cesty nahláste to zdravotníkovi na lodi a dodržiavajte jeho odporúčania.

Iné zdravotné ťažkosti

Ochorenia dýchacích ciest sú tiež časté na výletných lodiach. Časté umývanie rúk Vás ochráni pred nákazou, a kašľanie či kýchanie do jednorazových vreckoviek (rúk) môže zabrániť šíreniu baktérií. Si chrípku je najlepší spôsob, ako udržať od získania chrípku.

Morská choroba je častý problém cestujúcich na výletnej lodi. Ak máte sklon k morskej chorobe, poraďte sa so svojím lekárom o lieku na zníženie vašich príznakov.

Rôzne stresory spojené so cestovaním – zmeny stravovacích zvyklostí, zmeny v klíme, zmeny spaní môže zhoršovať chronické choroby. Ak pravidelne užívate lieky na chronické choroby, ubezpečte sa, že máte dostatok liekov po celú dobu trvania plavby.

 

Zdroj: http://www.cdc.gov/features/cruiseshiptravel/index.html