Odporúčania pre cestovateľov do Brazílie

Vzhľadom k rýchlosti šírenia vírusu žltej zimnice po atlantickom pobreží Brazílie do miest, ktoré doteraz neboli považované za ohrozené oblasti, sa novo za rizikové oblasti s výskytom žltej zimnice považujú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie regióny Bahia, Rio de Janeiro, Espirito Santo a São Paulo.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tak reaguje na posúdenie rizika vedecké a technické poradné skupiny pre geografické mapovanie výskytu ochorení žltej zimnice a odporúča tak všetkým cestovateľom, ktorí plánujú navštíviť uvedenej oblasti, vakcináciu proti žltej zimnici.

 

Súčasné odporúčania WHO pre cestovateľov, ktorí sa chystajú do uvedených oblastí Brazílie, sú nasledujúce:

  • Vakcinácia proti vírusu žltej zimnice aspoň 10 dní pred odcestovaním. Jedna dávka vakcíny proti žltej zimnici je dostačujúca pre trvalú imunitu a dlhodobú ochranu proti vírusu žltej zimnice. Podanie vakcíny je kontraindikované deťom mladším 9 mesiacov, tehotným a dojčiacim ženám.


  • Ľudia nad 60 rokov by mali očkovanie konzultovať so svojím praktickým lekárom.


  • Opatrenia na zabránenie bodnutí komárom.


  • Znalosť symptómov žltej zimnice (horúčka, zimnica, únava, bolesť hlavy a chrbta, nechutenstvo, vracanie, začervenané spojivky a kože, prekrvené sliznice úst, zväčšená pečeň).


  • Návšteva lekára v prípade prítomnosti symptómov počas cesty alebo ihneď po návrate z oblastí s rizikom výskytu žltej zimnice.


 


Zdroj: WHO / apríl 2017