Svetový deň malárie - 25. apríl

Tohtoročná globálna téma pre Svetový Deň Malária je End Malaria for Good čiže Koniec malárie raz navždy (na dobro).

 

Malária patrí medzi najrozšírenejšie parazitárne infekcie sveta. Najviac sú postihnuté krajiny naprieč subsaharskou Afrikou, ďalej juhovýchodnej Ázie, Latinská Amerika (amazonská oblasť Južnej Ameriky).

 

V roku 2015 bolo zaznamenaných až 212 miliónov nových prípadov ochorenia maláriou a 429 000 osôb na maláriu zomrelo. Každé 2 minúty zomrie jedno dieťa na maláriu.

 

Svetové zdravotnícke zhromaždenie prijalo v máji 2015 technický plán "Globálna stratégia WHO pre malárii 2016-2030" zameraný na všetky krajiny maláriu endemické. Globálnym cieľom tejto stratégie je zníženie výskytu ochorení maláriou do roku 2030 až o 90%, zníženie úmrtnosti o 90% a eliminovať maláriu najmenej v 35 krajinách.

 

Zásadným požiadavkou WHO je posilnenie preventívnych opatrení, ktoré by viedli k výraznému zníženiu incidencie malárie. Medzi tieto opatrenia patrí okrem iného efektívne účinná kontrola malarického vektora. Ako veľmi účinné sa ukázali dve formy tejto kontroly, a to používanie insekticídmi ošetrených moskytiér proti komárom a tzv. Indoor postrek, tj. Vnútorná postrek zvyškovými insekticídy v domoch. Naprieč subsaharskou Afrikou, kde sa ochorenie maláriou endemický, WHO odhaduje, že v roku 2015 až 53% obyvateľov spalo pod insekticídmi ošetrenými sieťami v porovnaní s rokom 2010, kedy to bolo len 30% obyvateľov.

 

Ďalším nemenej dôležitým preventívnym opatrením je použitie antimalarík, a to predovšetkým pre turistov cestujúcich do endemických oblastí. WHO tiež odporúča občasné preventívne podávanie chemoprofylaxie u tehotných žien a u detí žijúcich v endemických oblastiach.

 

K týmto už existujúcim preventívnym opatrením v boji proti malárii by bolo treba zavedenie pravidelného očkovania. V súčasnej dobe už bola vyvinutá parazitom malárie vakcína, ktorá je momentálne vo fáze klinických štúdií a ktorej najefektívnejšie využitie sa zatiaľ ukazuje v prevencii malárie u malých detí, ktoré patrí medzi jednu z najohrozenejších skupín obyvateľstva ochorením maláriou.

 

Zdroj: http://www.khsstc.cz/dokumenty/25–duben-je-svetovy-den-malarie-4519_4519_161_1.html