Ako prežiť Veľkú noc zdravo

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.

V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj  kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo. 

Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

V kuchyni:

  • obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote

  • pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky

  • rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia

  • nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie

  • potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté

  • 3 x mäso 

    znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú

  • pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy

  • surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín

Vajíčka neumývajte

Pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia.

Ktorá šunka ja kvalitná

Ak si Veľkú noc neviete predstaviť bez šunky, dajte si záležať na jej výbere. V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte.

Aj keď údené mäso nie je vo výžive tým optimálnym, patrí tiež k tradícii. Vyberte si radšej menej zaúdené a v každom prípade by ste ho mali pred konzumáciou uvariť.

Pozor na ,,domácu“ majonézu

Riziková môže byť aj majonéza, ktorú si urobíte doma z čerstvých slepačích vajec. Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná.

Pravidlá pre chladničku 

  • majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín

  • zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín

  • obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín

  • uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia

  • potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova