Infekcie krvného riečišťa sú najčastejšou nozokomiálnou nákazou (NN) u detí v Európe


Štúdia publikovaná v časopise Lancet Infectious Diseases poukazuje na prevalenciu a typ NN u detí v Európe a opisuje rizikové faktory v tejto skupine. Poskytnuté dáta v danej štúdie boli z ECD bodovej prevalenčnej štúdie NN a užívanie ATB v Európe v rokoch 2011-2012 a zahŕňa 770 hlásených infekcií u 726 detí a adolescentov. Zistenia poukazujú, že prevalencia infekcií bola najvyššia na pediatrických JIS-kách (15,5% 1 zo 6 detí) a novorodenecké JIS (10,7% 1z 10 detí). Najčastejšie nozokomiálne nákazy boli u detí mladšie ako 12 mesiacov. Infekcie krvného riečišťa boli najčastejším typom NN (45%), nasledovali infekcie dolných dýchacích ciest (22%). Tento typ infekcií u novorodencov a detí je spojený s vysokou mortalitou a dlhodobými nepriaznivými neurologickými výsledkami.

Autori uviedli, že celoeurópske výsledky poukazujú na naliehavé riešenie ekonomických a zdravotných problémov infekcií súvisiacich s krvným riečišťom spojené so zdravotnou starostlivosťou.

Jedná sa o najväčšiu medzinárodnú štúdiu popisujúcu NN u detí, ktorá poskytuje detailné informácie o výskyte a distribúcii týchto infekcií v danej populácii. Druhá bodová prevalencia NN už v Európe prebieha. Jej výsledky však budú zverejnené Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb až po roku 2017.

 

Zdroj: www.ecdc.europa.eu