Prečo je chrípka závažnejšia u ľudí s chronickým ochorením

Chrípka je veľmi závažné, vysoko nákazlivé vzduchom sa šíriace ochorenie. Začína rýchlo po usadení vírusu v horných dýchacích cestách u osôb, ktoré nemajú proti aktuálnemu typu vírusu chrípky vytvorené protilátky. Častým omylom mnohých pacientov je, že akékoľvek postihnutie horných dýchacích ciest považujú za chrípku. Po vniknutí vírusu do organizmu – po 2 až 3 dňoch nastupujú bolesti hlavy, svalov, kĺbov, malátnosť, vysoká horúčka, ktoré sú často tak intenzívne, že chorého pripútajú na lôžko. Až potom nastupujú príznaky z napadnutia horných dýchacích ciest – plný nos, bolesti hrdla, kašeľ. Chrípka sa môže nebezpečne skomplikovať zápalom pľúc, priedušiek, stredného ucha, ktoré môžu končiť smrteľne (u oslabených osôb s chronickými ochoreniami srdca, ciev, pľúc, obličiek, pečene, imunitného systému a u ľudí nad 65 rokov, u ktorých je imunitná ochrana proti infekcii podstatne znížená). Najúčinnejšia a najefektívnejšia prevencia proti chrípke je očkovanie.  

Kardiovaskulárne ochorenie a chrípka

Pri srdcovocievnom ochorení neobieha krv v tele správne. Zlé prúdenie a hromadenie krvi v cievach môže spôsobiť, že časť tekutiny je vytlačená mimo cievneho riečišťa a začne sa hromadiť pľúcach alebo iných častiach tela. Viac tekutiny v pľúcach sťažuje odstraňovanie vírusu chrípky a boj s ochorením nie je rovnako účinný ako u zdravých ľuďoch. Osoby s ochorením na srdce sú vystavení vyššiemu riziku závažných infekcií ako napr. zápal pľúc. Počas niekoľko týždňov po chrípke je riziko infarktu dvojnásobné.

Cukrovka (diabetes mellitus) a chrípka

Diabetes mení hladinu cukru v krvi, čo ovplyvňuje imunitný systém a zvyšuje náchylnosť k infekciám. Pacient s diabetom má vyššie riziko ochorenia chrípkou a zároveň chrípka zhoršuje jeho diabetes.

Astma a chrípka

Ľudia s astmou sú k chrípke náchylnejší a to aj v prípade, že sú riadne liečení. Je to preto, že dýchacie cesty sú opuchnuté a citlivejšie. Astma núti chorých ku kašli, čím sa v pľúcach vytvára tekutina. Vďaka tomu preniká vírus chrípky hlbšie a ľahšie sa množí, čo vedie k zvýšenému riziku ďalších infekcií. Relatívne riziko hospitalizácie alebo úmrtia na chrípku je pri astme vyššie ako u bežnej populácie.

Oslabená imunita a chrípka

Ľudia s oslabenou imunitou sa nemôžu riadne brániť bežným infekciám, ako zdravé osoby. Obranná funkcia je oslabená a infekcie ako chrípka ju môžu ľahko prekonať a spôsobiť ťažký priebeh ochorenia.  Medzi vysoko rizikové skupiny patria pacienti s chemoterapiou alebo pacienti s dlhodobou liečbou kortikoidov.

Ako funguje vakcína proti chrípke

Vakcína obsahuje usmrtené formy vírusu, ktoré nemôžu spôsobiť chrípku, ale aktivujú imunitný systém pre boj so živým vírusom chrípky. Po očkovaní si vaše telo vytvorí protilátky proti vírusu chrípky.  Pri stretnutí sa so živým chrípkovým vírusom spustí imunitný systém rýchlu obrannú reakciu, ktorá vírus zneškodní.

 

 

Zdroj: www.szu.cz