Svetový deň chronickej obštrukčnej choroby pľúc - 17. november

Svetovým dňom chronickej obštrukčnej choroby pľúc je 17. november. Hlavným cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie medzi ľuďmi o tejto závažnej chorobe. Heslom tohto roka je „Nikdy nie je príliš neskoro“! Kým v roku 2000 pneumológovia v SR evidovali 52 215 sledovaných pacientov s týmto ochorením, v roku 2013 to bolo už 85 143, čo je nárast o takmer 33 000 osôb.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) celosvetovo trpí chronickou obštrukčnou chorobou pľúc až 64 miliónov ľudí a približne 3 milióny ľudí jej každoročne podľahne. WHO predpokladá, že v roku 2030 sa toto ochorenie stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Primárnou príčinou choroby je tabakový dym (aj ako dôsledok pasívneho fajčenia). Chronická obštrukčná choroba pľúc postihuje ženy a mužov už v takmer rovnakej miere.

Chronická obštrukčná choroba pľúc je život ohrozujúce ochorenie pľúc charakterizované obštrukciou dýchacích ciest, kedy vzduch neefektívne prúdi do a von z pľúc. Vzniká ako následok inhalovania škodlivých látok, ako napr. cigaretový dym, prachové častice, uhlie, dym, výpary leptavých látok a iné. Toto ochorenie sa prejavuje chronickým kašľom, často s produkciou hlienov a dýchavičnosťou. V pokročilých štádiách sa nedostatočne okysličujú životne dôležité orgány a pacienti sú často odkázaní na kyslíkový prístroj. Aj keď je toto ochorenie nevyliečiteľné, jeho skorá diagnostika predchádza ďalším pridruženým komplikáciám. Podľa štatistických odhadov však až 50% prípadov tohto ochorenia zostáva nediagnostikovaných, keďže mnohí ľudia netušia, že trpia týmto ochorením a chronický kašeľ, či dýchavičnosť, akceptujú ako bežnú súčasť starnutia, prípadne ako dôsledok fajčenia.

 

Zdroj: ww.nczi.sk

         www.goldcopd.org

 

PosteryČo je CHOCHP.pdf

            Môže to byť CHOCHP.pdf

            Záťaž CHOCHP.pdf

            Prestať fajčit – CHOCHP.pdf