Svetový deň cukrovky (diabetes mellitus) – 14. november

Svetový deň diabetu je celosvetová kampaň, ktorá sa každoročne koná za účelom zjednotenia medzinárodnej komunity chorých na cukrovku a za účelom zvyšovania povedomia o tomto ochorení, o jeho príčinách, príznakoch, liečbe a komplikáciách. Svetový deň diabetu nám, bohužiaľ, každý rok pripomína, že počet chorých na cukrovku sa stále zvyšuje.

Základné fakty:

347 miliónov ľudí na celom svete diabetes mellitus (DM)

v roku 2012 sa odhaduje, že 1,5 milióna úmrtí bolo spôsobené priamo diabetes

viac ako 80% úmrtí spôsobených diabetom sa vyskytujú v krajinách s nízkymi a strednými príjmami

WHO predpokladá, že DM bude 7. hlavnou príčinou úmrtí v roku 2030

Zdravé stravovanie, pravidelná fyzická aktivita, udržiavanie normálnej telesnej hmotnosti a nefajčenie môže zabrániť alebo oddialiť nástup diabetu 2. typu.

(http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/)

 

Čo je cukrovka

Cukrovka (diabetes mellitus) je choroba látkovej premeny. Jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi (hyperglykémia). Zvýšenie hladiny krvného cukru (hyperglykémia) je následkom poruchy vylučovania inzulínu a/alebo účinku inzulínu v cieľových tkanivách. Pri cukrovke okrem nedostatočnej premeny cukrov v organizme dochádza aj k poruche spracovania tukov, bielkovín, minerálnych látok a vody. Zvýšené hodnoty krvného cukru v priebehu rokov vedú k poškodeniu ciev. Postihnutie malých ciev (diabetická mikroangiopatia) sa prejavuje zhoršením zraku, poškodením funkcie obličiek a nervov. Zmeny na veľkých cievach (diabetická makroangiopatia) zapríčiňujú nedokrvenie končatín, srdca a mozgu. (http://diabezita.sk/index/article?title=co-je-to-cukrovka)