Najčastejšie mýty a fakty o očkovaní proti chrípke

Mýtus č. 1: Chrípka je banálna infekcia, s ktorou si dokáže organizmus poradiť sám.

Fakt: Veľa ľudí považuje chrípku za obyčajné prechladnutie. Chrípka je však závažné infekčné ochorenie, ktoré každoročne postihne 10 % svetovej populácie (v dobe pandémie až 40 – 50 %), a ktoré je príčinou úmrtia stovky tisícok ľudí ročne na celom svete. Chrípka je nebezpečná hlavne pre deti, tehotné ženy, chronicky chorých a seniorov. Avšak je potrebné chrániť nielen osoby patriace k rizikovým skupinám, ale i ostatných pretože ich ochorením stúpa práceneschopnosť a tým dochádza k značným ekonomickým stratám. Vakcinácia u mladých osôb zabráni vzniku ochorenia, u seniorov tomu zabrániť nemusí, avšak zmierni závažnosť infekcie, zníži počet hospitalizácií a úmrtnosť na komplikácie.

Mýtus č. 2: Očkované osoby aj tak ochorejú.

Fakt: Tento argument je v populácii veľmi rozšírený, aj vďaka jeho prezentovaniu odporcami očkovania. Často sa stretávame s názorom, že chrípku u očkovaných osôb vyvolala práve vakcína proti chrípke. Toto ale nie je možné, pretože vakcína obsahuje len časti usmrteného a úplne inaktivovaného vírusu. Ak osoba po očkovaní predsa ochorie, môže to byť spôsobené viacerými príčinami. Protilátky sa po vakcinácii vytvoria približne za dva týždne. Môže sa teda stať, že očkovaný bol nakazený už v dobe očkovania (inkubačná doba chrípky je 18 – 72 hodín), alebo bezprostredne potom, kedy si ešte organizmus nestihol vytvoriť protilátky. Ďalším dôvodom tohto mylného tvrdenia môže mať základ v nerozlišovaní medzi chrípkou a iným ochorením dýchacích ciest. Očkovanie proti chrípke totiž chráni len proti vírusom chrípky, a nie proti iným vírovým, alebo bakteriálnym infekciám. V niektorých prípadoch môže dôjsť k nežiaducim reakciám na očkovaciu látku ako je únava, bolesti hlavy, prípadne horúčka a ľudia si tak môžu myslieť, že sa jedná o symptómy chrípky. No a samozrejme treba brať v úvahu aj to, že žiadna vakcína nie je stopercentne účinná a po očkovaní teda nemusí dôjsť k vytvoreniu dostatočnej imunitnej odpovedi. Účinnosť protichrípkovej vakcíny sa udáva 70 – 90 %, u seniorov je to 30 – 60 %.

Mýtus č. 3: Vakcíny sú účinné len proti chrípkovým vírom, ktoré boli rozšírené v predchádzajúcom roku.

Fakt: V tomto prípade sa taktiež jedná o mylnú informáciu. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) podľa epidemiologických štúdií každý rok vytipuje kmene chrípkových vírusov, ktoré budú v nastávajúcej sezóne kolovať v populácii. Výrobcovia sa potom pri výrobe riadia odporučeniami SZO.

Mýtus č. 4: Vakcíny proti chrípke nie sú dostatočne dlho testované a sporná je ich bezpečnosť a nežiaduce účinky.

Fakt: Očkovacie látky sú testované rovnako, ako každé iný liek a každý rok podliehajú zložitému registračnému procesu. Ak by sa aj napriek tomu objavili závažné nežiaduce reakcie na očkovaciu látku, príslušná výrobná šarža by bola okamžite stiahnutá z trhu. Touto činnosťou sa zaoberá Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Ministerstvo zdravotníctva a registrované vakcíny musia spĺňať aj európske normy.