Každý môže zohrať dôležitú úlohu pri znížení antibiotickej rezistencie!

Antibiotická rezistencia je prirodzený jav spôsobený mutáciami v génoch baktérií. Nadmerné alebo nevhodné používanie antibiotík urýchľuje vznik a šírenie baktérií rezistentných voči antibiotikám. Keď sú citlivé baktérie vystavené pôsobeniu antibiotík, sú usmrtené, ale rezistentné baktérie môžu ďalej rásť a množiť sa. Tieto rezistentné baktérie sa môžu šíriť a spôsobovať infekcie u iných ľudí, ktorí neužívali žiadne antibiotiká.

Aké je „nevhodné“ používanie antibiotík?

Keď antibiotiká užívate z nesprávneho dôvodu: väčšinu prípadov nádchy a chrípky spôsobujú vírusy, proti ktorým antibiotiká NEÚČINKUJÚ. V takýchto prípadoch nezlepšíte svoj stav užívaním antibiotík: antibiotiká neznižujú horúčku ani nezmierňujú také príznaky, ako je kýchanie.

Keď antibiotiká užívate nesprávnym spôsobom: ak skracujete dĺžku liečby, znižujete dávky, nedodržiavate dávkovanie (užívanie lieku raz denne namiesto 2 alebo 3-krát denne, podľa pokynov), nebudete mať v tele dostatočné množstvo lieku a baktérie prežijú a môžu sa stať rezistentnými.

Vždy dodržiavajte pokyny lekára o tom, kedy a ako užívať antibiotiká.

PACIENTI:

  1. Pri užívaní ATB dodržiavajte pokyny lekára.

  2. Ak je to možné, zabráňte infekcii vhodným očkovaním.

  3. Pravidelne si vy a vaše deti umývajte ruky, napríklad po kýchnutí alebo zakašľaní, skôr, než sa dotknete nejakých predmetov alebo osôb.

  4. Vždy používajte antibiotiká na lekársky predpis a nepoužívajte zvyšky, ani ATB bez lekárskeho predpisu.

  5. Opýtajte sa lekárnika, ako zlikvidovať zvyšné lieky. (zdroj:http://ecdc.europa.eu/sk/eaad/antibiotics/Pages/facts.aspx)

LEKÁRI:

  1. Antibiotiká predpisujte,  len keď je to nevyhnutné, podľa usmernení založených na dôkazoch. Ak je to možné, predpisujte antibiotiká, ktoré sú špecifické pre infekciu a nie širokospektrálne antibiotiká.

  2. Vysvetlite pacientom, ako môžu zmierniť príznaky nádchy a chrípky bez antibiotík.

  3. Informujte pacientov, prečo je dôležité, aby dodržiavali liečbu, keď im lekár predpíše antibiotiká. (zdroj:http://ecdc.europa.eu/sk/eaad/antibiotics/Pages/facts.aspx)