Najväčšia epidémia malárie vo Venezuele za posledné roky

Vo Venezuele došlo k výraznému navýšeniu počtu prípadov nakazených malárií. V roku 2015 bolo vo Venezuele diagnostikovaných 136.402 prípadov malárie, čo je najvyšší počet za posledných 75 rokov, kde existujú dôveryhodné záznamy incidencie tejto choroby. V tomto roku je však situácie ešte horšia a miestne orgány zaznamenávajú medziročný nárast až o 72 % oproti minulému doposiaľ rekordnému roku. Len za 33. kalendárny týždeň bolo hlásených 3635 nakazených. Z uvedeného počtu bolo 9,5 % detí do 10 rokov veku. Najviac chorých je vo federálnom štáte Bolivar na východe krajiny. Situácia komplikuje hlboká ekonomická kríze vo Venezuele a objavili sa dokonca informácie o nedostatočných zásobách základného lieku pre liečbu malárie artemisinu. V mnohých miestach chýbajú aj diagnostické malarické testy. V tejto krajine sa pritom vyskytuje i najnebezpečnejší malarický kmeň Plasmodium falciparum zodpovedný za väčšinu smrteľných nákaz.

Pri návšteve Venezuely je preto nutné klásť dôraz na adekvátnu osobnú ochranu pred malarickou infekciou a nespoliehať sa na miestne zdroje.

 

Zdroj:

https://www.ockovacicentrum.cz/cz/nejvetsi-epidemie-malarie-ve-venezuele-za-desitky-let,-chybi-leky-i-diagnosticke-testy