Krymsko-konžská hemoragická horúčka s fatálnym prebiehom v Španielsku

Dňa 31. augusta 2016 boli hlásené autonómnou samosprávou Madridu dva prípady infekcie vírusom Krymsko-konžskej horúčky.

Primárnym prípadom bol 62 ročný muž, ktorý ochorel 16. 8. 2016, v anamnéze udával poštípanie kliešťom počas prechádzky v meste v provincii Ávila (pozn.: nachádza sa západne od Madridu). Kliešte boli nájdené prisaté na koži pacienta. Tento chorý bol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti 19. 8. 2016, zomrel 25. 8. 2016.

Sekundárnym prípadom bola 50 ročná zdravotná sestra, ktorá chorého ošetrovala na jednotke intenzívnej starostlivosti po jeho prijatí. Príznaky sa objavili 27. 8. 2016, teraz leží na jednotke intenzívnej starostlivosti so závažným prebieham ochorením, podľa ošetrujúcich lekárov je vývoj jej ochorenia priaznivý.

Oba prípady boli potvrdené Národným centrom pre mikrobiológii v Madridu metódou PCR.

Teraz je sledovaných 200 osôb, ktoré boli s dvoma infikovanými chorými v kontaktu, zatiaľ nebol detekovaný žiadny ďalší prípad.

K nákaze došlo u prvého pacienta poštípaním infikovaným kliešťom, zdravotná sestra sa nakazila kontaktom s telesnými tekutinami chorého, ktorého ošetrovala.

Je to prvý prípad autochtónneho ochorenia človeka Krymsko-konžskou hemoragickú horúčkou nielen v Španielsku, ale i v juhozápadnej Európe. Vírus Krymsko-konžské hemoragické horúčky bol už v roku 2011 detegovaný v provincii Cáceres v rámci výskumnej štúdie, od r. 2012 výskumníci identifikovali vírus u kliešťov v celom Španielsku.

Podľa WHO je Krymsko-konžská hemoragická horúčka (Crimean-Congo haemorragic fever – CCHF) ochorenie vyvolané vírusom rodu Nairovirus, čeľadi Bunyaviridae. Endemicky sa vyskytuje v Afrike, na Balkáne, Strednom Východe a v ázijských krajinách pod 50. rovnobežkou, čo je geografické obmedzenie výskytu kliešťov prenášajúcich ochorenie. Mortalita ochorení kolíše od 10 do 40 %.

Rezervoárom vírusu sú drobné hlodavce, vtáci, niektoré domáce zvieratá a kliešte rodu Hyalomma. Ochorenie sa prenáša infikovanými kliešťami alebo kontaktom sa zvieracou krvou, možný je prenos z človeka na človeka kontaktom s krvou alebo telesnými tekutinami chorého.

Inkubační doba je 3-8 (12) dní. Terapie je symptomatická. Preventívne oparenia zahrňuje predovšetkým expozičnú profylaxiu – používanie rebelantov a insekticídu pri pobytu v prírode.

Zdroj: www.szu.cz

http://www.promedmail.org

https://www.thespainreport.com/articles/883-160901142820-one-dead-one-in-isolation-after-two-cases-of-crimean-congo-hemorrhagic-fever-confirmed-in-madrid

http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/18/1/11-1040_article

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs208/en/