Parechovírus ako príčina sepsí novorodencov a malých detí vo Veľkej Británii

Podľa internetového portálu www.szu.cz dňa 27.8.2016 bol publikovaný na internetových stránkach Medzinárodnej spoločnosti pre Infekčné choroby (Pro-MED-mail post) odkaz na článok britských autorov popisujúcich neobvykle vysoký počet (n=26) nálezov parechovíru v mozgovomiešnom moku novorodencov a malých detí prijatých pre sepsu v období od 8.5.2016 do 2.8.2016 do nemocníc vo Veľkej Británii. Pretože boli infekcie parechovírusom už v minulosti opísaný (USA, Austrália, Nový Zéland, Bolívia), ich vyšetrovanie v mozgovomiešnom moku nie je vo väčšine laboratórií rutinné.

Parechovírus je neobalený, jedno vláknitý RNA vírus z čeľadi  Pikornaviridae. Ľudské parechovírusy (HPeV) boli prvýkrát identifikované v roku 1956 a boli známe ako echovíry 22 a 23. Existuje minimálne 16 typov ľudských parechovírov (HPeV), najčastejším pôvodcom ľudských klinických ochorení je typ 3 (HPeV3). Skupina enterovírov vyvoláva ochorenia ľudí aj zvierat ako chorba ruka-noha-ústa, bežné nachladnutie a bežné respiračné ochorenie, gastroenteritídy, kožní erupcie, meningitídy alebo encefalitídy a chabé parézy. Ochorenia môžu prebiehať ľahko s uzdravením bez akéjkoľvek liečby, ale priebeh môže byť i závažný pod obrazom sepsy alebo neuroinfekcii (akútne chabé parézy, meningitídy, encefalitídy) a myokarditídy, hlavne u veľmi malých detí mladších 3 mesiacov veku.

Parechovírus sa šíri obvykle z osoby na osobu respiračnou cestou kontaktom s kvapôčkami a slinami alebo výkaly nakazených osôb. Šírenie je veľmi ľahké, preto sa môžu infekcie vyskytovať u viac osôb naraz.

Najlepšou ochranou pred nákazou parechoviry je dodržovanie osobnej hygieny, umývanie rúk mydlom po použití toalety, pred jedlom, po smrkaní, po výmene plienok a znečisteného prádla. V prípade, že má ošetrujúca osoba nádchu alebo kašeľ, je doporučené používať rúšku cez ústa, po použití vreckovky si tiež mýt ruky mydlom alebo použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu.

Osoby, ktoré sú nachladnuté, majú respiračné alebo gastrointestinálne príznaky, by sa mali vyhnúť kontaktu s malými deťmi.

Pretože nie je dostupná špecifická liečba, malo by sa testovanie na HPeV v prípade sepsy a/alebo encefalitídy u malých detí zahrnúť do rutinného vyšetrovania. Toto môže byť prevencia alebo redukcia pretrhovanej zbytočnej empirickej antibiotické liečby, čo následne znižuje riziko vzniku antibiotickej rezistencie a optimalizuje klinickou starosltivosť.

Zdroj: http://www.promedmail.org