Nárast výskytu osýpok v Anglicku v súvislosti s letnými hudobnými festivalmi

Podľa internetového portálu wwww. ockovacicentrum,.cz zdravotnícke úrady vo Veľkej Británii zistili spojitosť medzi viac než 4násobným nárastom osýpok, hlavne u adolescentov a mladých dospelých, a ich prítomností na hudobnom festivale, už ako návštevníkov alebo pracovne. Jedná sa nejemnej o 8 festivalov hudby a umení, ktoré sa konali v rôznych miestach Anglicka, ako napr. Glastonbury (Somerset Festival). K prenosu vysoko infekčného vírusu osýpok tam došlo pri vysokej koncentrácii osôb veľmi ľahko vzdušnou cestou na malú vzdialenosť. Priemerný vek nakazených bol 20 rokov, väčšina z nich nebola proti osýpkam v minulosti očkovaná, prípadne len nedostatočne jednou dávkou.

Miestne orgány verejného zdravotníctva majú informácie min. o 3 osobách, ktoré festival navštívili, pretože už mali príznaky infekcie. Jedná sa teda i o problém nezodpovedných indivíduí.

Všetky osoby plánujúci návštevu akékoľvek hromadnej akcie alebo cestu do rozvojovej cudziny by si mali overiť svoje očkovanie aspoň 2 dávkami osýpkovej vakcíny a prípadne absolvovať ďalšiu dávku. Podanie trojvakcíny proti osýpkam, rubeole a príušniciam je možné i v dospelém veku. Nie však tehotným ženám ani osobám s výrazným oslabeným imunitným systémom.

 

www.ockovacicentrum.cz