Pozor na solária!

solárko

Solárium je prístrojové zariadenie, ktoré sa používa na kozmetické opaľovanie kože umelými zdrojmi UV–A žiarenia s nepatrným podielom emisií UV–B žiarenia. UV žiarenie sa vyrába pomocou vhodných lámp. Pomocou filtrov sa nastavuje pomer medzi žiarením UV–A a UV-B s cieľom zabrániť erytémom, preto je UV–B žiarenie obmedzené. Tým sa stráca dlhšie trvajúci efekt zhnednutia, preto sa musí aplikovať UV-A žiarenie s vyššou intenzitou (okamžitá pigmentácia).

Následok je:

– zvýšenie škodlivého pôsobenia žiarenia

– netvorí sa kožu chrániaci „mozoľ“- zhrubnutá koža, ktorá sa môže dosiahnuť len UV-B žiarením.


! Celosvetovo uznávané informácie: WHO – Svetová zdravotnícka organizácia

– používanie solárií je významne nebezpečné z hľadiska vzniku rakoviny kože (rakovinu kože spôsobuje UVA a UVB žiarenie)

– štúdie poskytujú dostatok dôkazov o tom, že významnú úlohu v náraste výskytu melanómu kože zohráva používanie solárií spolu s expozíciou na slnku

– v posledných rokoch bol zaznamenaný významný nárast výskytu melanómu kože hlavne medzi mladými ženami

– vedecké dôkazy o tom, že soláriá zapríčiňujú smrteľné ochorenie rakoviny kože sa považujú za dostatočné a kompletné.


IARC – Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny

– UV žiarenie je v najvyššej kategórii rizika vzniku rakoviny: karcinogénne pre človeka (predtým bolo v kategórii: pravdepodobne karcinogénne pre človeka).

– UVA žiarenie je tiež v 1. triede karcinogenity a jeho nadmernému žiareniu by malo byť zabránené.

Nádory kože sa vyskytujú najčastejšie zo všetkých zhubných nádorov. Prvými príznakmi vznikajúceho nádoru kože sú rôzne zmeny vo forme hrbolčekov až výrastkov, ktoré môžu byť relatívne neškodné. Ich včasné rozoznanie je dôležité, pretože sú varovným signálom, že môže dôjsť k ich premene na rakovinu kože. Zmeny povrchu a farby kože sú príznakmi, ktoré si treba všímať a sledovať.


Viac napr. na internete:

http://www.lpr.sk/files/publ/81_Koza%20na%20web%202008%20-%206vyd.pdf