Zika vírus - Amerika

zikaPočas roka 2015 boli hlásené ochorenia Zika vírusom v týchto krajinách Brazilia, Columbia, El Salvador, Guatemala, Mexiko, Panama, Paraguaj, Suriname a Venezuela.

V novembri 2015 Brazílske ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo stav ohrozenia verejného zdravia vo vzťahu k neobvyklému nárastu počtu narodených detí s mikrocefália v roku 2015 s podozrením na možnú súvislosť s vírusovou infekciou Zika.

K 5. decembru 2015 bolo zaznamenaných 1 761 prípadov s podozrením na mikrocefáliu v 14 štátoch v Brazílii, čo predstavuje nárast o 513 prípadov od 28. novembra 2015. Všetkých 14 štátmi sú v súčasnej dobe prebieha epidémia infekcia Zika vírus. Bolo zahlásených 28 prípadov syndrómu Guillain-Barré (GBS) v štáte Sergipe, sedem prípadov GBS môžu súvisieť s infekciou vírusom Zika v štáte Pernambuco.

Zika vírus a úmrtia

K 28. novembru Ministerstvo zdravotníctva v Brazílii hlásilo 3 úmrtia súvisiace so Zika vírusom. Jednalo sa o 2 dospelých (muž a žena) a jedného  novorodenca s mirkocefáliou, ktorý umrel do 5 minút po narodení.

Odporúčania pre cestovateľov.

  • Používať repelent a nosiť dlhé oblečenie

  • Nechodiť na územia, kde sa vyskytujú komáre prenášajúce Zika vírus

  • Používať sieťky na okná a dvere

  • Rozpoznať príznaky horúčky dengue, chikungunya a Zika vírusu a ihneď vyhľadať lekársku pomoc, ak máte príznaky

 

Zdroj:http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&task=doc_view&Itemid=270&gid=32405&lang=en


http://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx

 





Infografik na stiahnutie: Zika vírus.pdf