Svetový deň pneumónie - 12. november

WPD-logo-BCieľom Svetového dňa pneumónie 12. novembra je zvýšiť povedomie o výskyte tohto ochorenia a je podporovaný viac než stovkou  zdravotníckych organizácii, humanitárnymi spoločnosťami, vládami a inými inštitúciami.

Pneumónia – zápal pľúc, usmrtí ročne v celosvetovom meradle až 1,6 miliónov detí mladších ako 5 ročných. Preto Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, prostredníctvom akčného plánu Prevencie a kontroly, znížiť toto hrozné číslo zavedením očkovania, zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť a liečbu a tiež primárnu prevenciu, kde patrí napr. podpora dojčenia počas prvých šiestich mesiacov života. Nie vo všetkých krajinách sveta je úroveň a dostupnosť zdravotnej starostlivosti rovnaká ako u nás.

Hlavný pôvodca ochorenia Streptococcus pneumoniae, nazývaný tiež pneumokok a Haemophilus influenzae typ B (Hib) zapríčiňuje celosvetovo v premiére 60% úmrtí u detí vo veku od jedného mesiaca do päť rokov v krajinách, kde nebola použitá konjugovaná vakcína. Bolo dokázané, že očkovanie u detí do 5 rokov veku zníži chorobnosť a úmrtnosť na pneumokoka o 76% a na Hib až 99%.

Respiračné vírusy, chrípka a osýpky tiež patrí medzi významné pôvodca zápalu pľúc. Nedávne štúdie dokázali, že 6-10% zápalu pľúc u detí je spojené s chrípkou. Využití  vakcinácie, protivírových liekov a podpora zdravotní starostlivosť redukuje náklady pri výskyte týchto ochorení.

 

Zdroj: http://verejnezdravi.cz/4/12-listopad–Svetovy-den-pneumonie_42.aspx

svetový deň pneumónie -infographic