Riziko nádorových ochorení a konzumácia mastných výrobkov a „červeného mäsa“

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zverejnila dňa 26.10. informáciu o výsledku posudzovania karcinogenity spojené s konzumáciou „červeného“ mäsa a mastných výrobkov.


Zdroj: (https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf), odpovede na často kladené otázky obecného charakteru (http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A.pdf).

Niektoré zistené skutočnosti:

Čo sa hodnotilo:

Experti hodnotili vzťah medzi konzumáciou skupiny potraviny, ktorá je veľmi heterogénna (mäso cicavcov, v mastných výrobkoch mohlo byť i mäso hydiny a krv či vnútornosti), aby spoznali konkrétnu príčinu (agens), ktoré zvyšuje incidenciu nádorových ochorení. Stále nie je jasné, čí zvýšenú incidenciu vyvoláva jedna látka či zmes látok (to je pravdepodobnejšie).

Kde brali dáta:

Dáta mali z viac než 800 epidemiologických štúdií a experimentov na zvieratách z celého sveta.

Čo kulinárska úprava masa:

Mimo surovinu (potravinu) bol zobratí v úvahu aj spôsob prípravy/výroby, skupina nemala dostatok dát k rozhodnutí, či spôsob kulinárska úpravy ovplyvňuje riziko vzniku nádorov. Vyjadrili sa známym spôsobom, že vysoká teplota kulinárskej úpravy vedie k vzniku radu druhu látok (napr. PAH, HAA), u ktorých bola karcinogenita už dávno potvrdená. Experti neodpovedali na otázku, či konzumácia surového mäsa je bezpečnejšia z hľadiska rizika vzniku nádorov, pretože nemali dostatok podkladov.

Aké nádorové ochorenia:

Hovoríme o konzumácii červeného masa,  kde bola pozorovaná asociácia s zvýšeným rizikom nádorov hrubého čreva a konečníka, ale aj pankreasu a prostaty. U mastných výrobkov sa zvýšené riziko týkalo nádorov hrubého čreva a konečníku.

Sila dôkazov:

Mastné výrobky zaradili do skupiny 1, kam sa radia agens s dostatočným dôkazom karcinogenity pro človeka. Červené mäso zaradili do skupiny 2A, kde sa radí agens pravdepodobne karcinogénny pre človeka.

Veľkosť rizika:

Konzumácie 50 g mastných výrobkov denne (bez rozlíšenia druhu) zvyšuje riziko vzniku nádoru o 18%. Jak ale tento údaj kvantifikovať? Podobný formát výsledku bol publikovaný pre červené mäso – 100 g porcie denne zvyšuje riziko o 17%. V tomto smere snáď viac napovedajú zverejnená čísla týkajúce sa globálneho počtu úmrtí na jednotlivé typy nádorov, ktoré možno prirátať vplyv rôznych agens. Je ale veľmi ťažké si predstaviť neistotu pri globálnom hodnotení. IARC žiadnu ďalšiu záchytnú informáciu neposkytol.

Takže počet úmrtí (celosvetovo) na nádory hrubého čreva a konečníka v dôsledku konzumácie mastných výrobkov bol odhadnutí na 34 000. Nie je ale uvedené, koľko osôb takéto mastné výrobky konzumuje.

Roční počet úmrtí (celosvetovo) na nádorová ochorenie v dôsledku konzumácie červeného masa bol odhadnutí na 50 000. Opäť nevieme počet exponovaných osôb.

V porovnaní s tým, počet úmrtí na nádorové ochorenia v dôsledku fajčenia sa odhaduje ročne na  1 000 000 osôb, bez znalosti počtu exponovaných osôb, pre alkohol je to asi 600 000 úmrtí ročne a pre znečistenie ovzdušia asi 200 000 osôb ročne.

Pokiaľ nepoznáme počet exponovaných osôb celkom, nemôžeme z týchto čísel nič odhadovať z hľadiska komparácie mieri rizika.

Čo radí konzumentom:

Výsledky neumožňujú rady v zmysle „koľko mäsa je bezpečné konzumovať“. Konzumácia mäsa má tiež známe zdravotné benefity. Obvykle národné autority v rámci svojich doporučení radia koľko potravín, z ktorej skupiny konzumovať. Nie je tiež možné určiť, či je riziko pre niektoré skupiny populácie vyššie či nižšie. IARC sa nevyjadruje k riziku konzumácie hydinového a rybieho mäsa. Nevyjadruje sa k porovnaní zmiešanej a vegetariánskej diéty. Ani sa k rozdielom medzi druhy mäsa a mastných výrobkov (napr. šunka verzus párok, hovädzí verzus jahňací). Tiež sa nevyjadruje k spôsobu konzervácie mastných výrobkov a mäsa (napr. solenie verzus mrazenie).

Zdroj: www.szu.cz