Týždeň mozgu 16.3.- 22.3.2015

Dokážete prečítať toto?

V SÚIVSOLTSI S VSÝUKOMM NA CMABRIDGE UINERVTISY VLŠYO NJAVAO, ŽE NZEÁELŽÍ NA PORDAÍ PSÍEMN V SOLVE. JEDNIÁ  DLEÔITŽÁ VEC JE, ABY BLOI PVRÉ A PSOELNDÉ PÍMESNÁ NA SRPVÁONM MSTIEE.

ZYVŠOK MŽÔE BYŤ TOTÁNLA ZEMS A TY TO BEZ PORLBMOÉV PERČÍATŠ.

JE TO PERTO, ŽE ĽDUKSÝ MZOOG NETČÍA KDAŽÉ PENSÍMO, ALE SVOLO AKO CLEOK.

Každý túži po skvelej mysli až do vysokého veku. Otázkou, ako to dokázať, sa zaoberajú stovky vedcov na celom svete. Odporúčajú fyzickú aktivitu, jedálny lístok bohatý na omega-3 mastné kyseliny a mnoho ďalších návodov. Na jednom sa však zhodujú všetci – mozog treba čo najviac precvičovať a dávať mu stále nové podnety.

Celosvetová kampaň Týždeň mozgu sa realizuje každoročne už od roku 1996, v 61 krajinách, kde sa konajú  rôzne aktivity a podujatia zamerané na mozog a jeho činnosť. Slovensko sa zapája do tejto akcie už 8-krát.

Mozog človeka by sme mohli prirovnať k počítaču, ktorý riadi a kontroluje každú našu myšlienku, pohyb a mnoho činností, ktoré prebiehajú automaticky a neovládame ich vôlou (trávenie, tlkot srdca, dýchanie…).

Z anatomického-fyziologického hľadiska mozog váži približne 1,5 kg, tvorí ho 100 miliárd nervových buniek, ktoré odosielajú signály ďalším tísícom buniek s rýchlosťou asi 321 km/hod.

Medzi poruchy  mozgu  patria ochorenia ako cievna mozgová príhoda, depresia, autizmus, epilepsia, Alzheimerova choroba,  ale aj migréna, poruchy učenia alebo spánku.

Materiál na stiahnutie: 

 

Neurobik pre začiatočníkov

 

precvičte si mozog