Prevencia šírenia Norovírusov

norovirusKaždý rok sa norovírusom nakazí mnoho ľudí. Tento vírus spôsobuje vracanie a hnačku. Častým umývaním rúk a jednoduchými postupmi môžete ochrániť seba aj ostatných pred nákazou.

Norovírusy sú skupina vírusov, ktoré spôsobujú gastroenteritídu (zápal žalúdka a čriev). V klinickom obraze dominujú kŕče, nevoľnosť, vracanie a hnačka. Norovírus je najčastejšou príčinou vírusových gastroenteritíd.

CDC udáva, že sa človek nakazí norovírusom asi 5x počas svojho života. Mnoho ľudí sa zvyčajne ochorie v chladnejších mesiacoch, a to najmä v období od novembra do apríla. Norovírus sa šíri rýchlo. Nachádza sa v stolici a zvratkoch infikovaných ľudí.

Spôsob nakazenia:

  • konzumácia potravín alebo vody, ktoré sú kontaminované norovírusom

  • kontakt s plochou alebo predmetmi, na ktorých sa nachádza norovírus

  • priamy kontakt s nakazenou osobou

Ľudia s norovírusom sú nákazliví od okamihu, keď začnú mať nevoľnosť a pár dní po uzdravení. Na toto ochorenie neexistuje žiadna vakcína ani špecifická liečba.

PREVENCIA:

  • Hygiena rúk

Dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou, najmä po použití toalety, po prebaľovaní, pred jedlom a pri príprave jedla.

  • Dôkladná starostlivosť v kuchyni

Starostlivo umyte ovocie a zeleninu. Dostatočne tepelne upravte ustrice, mäkkýše a kôrovce pre konzumáciou.

  • Nenechajte pripravovať jedlo osobe, ktoré sa zdravotné ťažkosti (vracanie, hnačku)

Ľudia s norovírusovým ochorením by nemali pripravovať jedlo pre iných, najmenej po dobu 2 dní po ústupe ťažkostí.

  • Čistiť a dezinfikovať znečistené povrchy

Okamžite vyčistiť a dezinfikovať znečistené povrchy kontaminované zvratkami a stolicou od osoby nakazenou norovírusom.  

  • Dôkladne vyprať bielizeň

Očistite a dôkladne vyperte bielizeň kontaminované zvratkami alebo stolici. Zaobchádzajte zašpinenú bielizeň opatrne, snažte sa ju nenatriasať, aby ste obmedzili šíreniu vírusu. Ak je k dispozícii požívajte gumové alebo jednorazové rukavice pri manipulácii so znečisteným odevom alebo posteľnou bielizňou a umývať si ruky po manipulácii s nimi.

Norovírus sa rýchlo šíri z človeka na človeka v uzavretých priestoroch, ako sú opatrovateľské domy, škôlky, školy, internáty.

Medzi laikmi sa toto ochorenie často označuje ako "žalúdočná chrípka." Avšak norovírusová gastroenteritída nemá nijaké súvislosti s chrípkou. Môžu mať rovnaké príznaky, ale chrípka je respiračné ochorenie spôsobené chrípkovým vírusom. Pre väčšinu ľudí norovírusová infekcia nie je vážna.

Zdroj: http://www.cdc.gov/features/norovirus/