Vtáčia chrípka A (H5N8) v Nemecku

Na základe posúdenia rizík podľa ECDC, ohnisko vysoko patogénnej vtáčej chrípky A (H5N8) u hydiny v Nemecku, predstavuje veľmi nízke ohrozenie verejného zdravia. Doposiaľ nebol hlásený žiadny človek nakazení týmto vírusom. Riziko prenosu tejto infekcie pre širokú verejnosť v krajinách EÚ/EHP je teda veľmi nízke.

Dňa 6. novembra 2014 nemecké orgány informovali záchyt vírusu vysokopatogénnej vtáčej chrípky A (H5N8) na morčacej farme. Boli realizované potrebné opatrenia – likvidácia infikovaného chovu, dezinfekcia, stanovenie zón, skríning.

V januári 2014 bol juhovýchodnej Ázii zistený tento vírus medzi voľne žijúcimi vtákmi v niekoľkých hydinových farmách v Južnej Kórei a Číne. Toto je prvýkrát, čo bola  vtáčia chrípka (H5N8) zaznamenaná v Európe.

Tento vírusu vtáčej chrípky je vysoko patogénny pre hydinu a má schopnosť infikovať voľne žijúce vtáctvo a spôsobiť následné prepuknutia infekcie u hydiny, ako bolo pozorované v Južnej Kórei. Preto je dôležité priebežné sledovanie a testovanie voľne žijúce vtáky a domácej hydiny v EÚ čím sa zabráni ďalšiemu šíreniu tohto vírusu v EÚ.

Pracovníci hydinárne, ktoré boli v priamom kontakte s nakazenou hydinou v postihnutom hospodárstva, musia byť sledovaní po dobu desiatich dní a monitorovať ich zdravotný stav.

Zdroj:http://www.ecdc.europa.eu/en/press/news/_layouts/forms/News_DispForm.aspx?List=8db7286c-fe2d-476c-9133-18ff4cb1b568&ID=1111