Hemoragická horúčka Marburg v Ugande

Dňa 5. októbra 2014 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) z Ugandy oznámilo WHO potvrdený prípad hemoragickej horúčky Marburg (HHM) v Kampale v Ugande.

Potvrdený prípad bol zdravotnícky pracovník 11.09.2014 pri prepuknutí ochorenia pracoval v nemocnici Mengo, Kampala. Pri hospitalizácii sa u pacienta objavili horúčky, bolesti hlavy, bolesti brucha, vracanie a hnačka. Následne 28. septembra 2014 zomrel.

K 10.10.2014 bolo celkovo 146 kontaktov, ktoré sú nepretržite sú monitorované a pod lekárskym dohľadom. U 11-ich sa vyvinuli príznaky podobné Marburg. Všetky vzorky od symptomatických kontaktov boli negatívne. Druhé odobraté vzorky sú testované v Ugande Virus Research Institute (UVRI). Jeden kontakt, kenský majiteľ pohrebného ústavu, cestoval späť do Kene, mal horúčku a kašeľ, ale jeho výsledky testov boli negatívne na Marburg a Ebola vírus.

WHO, Lekári bez hraníc (MSF) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pomáhajú ugandským orgánom pri vyšetrovaní vrátane vylepšenia a zriadenia izolácie i liečebných jednotiek; tiež v oblasti osobných ochranných pracovných prostriedkov (OOPP) a školenia zdravotníckych pracovníkov.

Odporúčania WHO

Marburg vírus ochorenie je závažné a vysoko smrteľné ochorenie spôsobené vírusom z rovnakej skupiny ako ten, ktorý spôsobuje ochorenie Ebola. Oba vírusy môžu spôsobiť veľké epidémie, ako je prebiehajúca Ebola vypuknutím vírusových chorôb v západnej Afrike. Posledného ohniska Marburg v Ugande došlo v roku 2012, počas ktorého 20 prípadov, z toho 9 smrteľných prípadov boli hlásené z Kabale okrese, Kampala, Ibanda, Mbarara a Kabarole.

WHO odporúča obmedziť vycestovanie do oblasti s výskytom ochorenia HHM v Ugande. Po návrate domov sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov ihneď kontaktovať svojho lekára a informovať ho o pozitívnej cestovateľskej anamnéze.

Zdroj: http://www.who.int/csr/don/10-october-2014-marburg/en/