Prevencia počas letných mesiacov


chladnickaPrevencia počas letných mesiacov

Cez letné mesiace je zvýšené riziko požitia pokazených potravín, a preto sa odporúča ich vhodné skladovanie do 4 °C. Medzi rizikové potraviny patria mrazené a chladené potraviny (mäkké mäsové výrobky, cukrárske produkty, lahôdkárske šaláty, mliečne výrobky, hotové výrobky s obsahom živočíšnej bielkoviny, vajcia, pokrmy rýchleho občerstvenia, ľad v nápojoch, ale aj nedostatočne umytá zelenina a ovocie).

Živočíšne potraviny a nepasterizované mliečne výrobky prirodzene obsahujú mikroorganizmy a tie sa pri nesprávnom skladovaní premnožia a ohrozujú zdravie. Zásadou je dodržať chladiaci reťazec. Medzi najčastejšie choroby počas letných mesiacov patria hnačkové ochorenia spôsobené Salmonelou, Kampylobakterom, E.coli. Na predchádzanie infekcií je dôležité dodržiavať tepelné spracovanie pokrmu – teplota 70°C a najmenej 10 minút (v každej časti pokrmu, nielen okraje, ale aj stred). Pokrmy je potrebné ochladiť čo najrýchlejšie – do dvoch hodín a potom uložiť do chladu plus maximálne 4°C (dochádza k zastaveniu rastu a množenia mikroorganizmov). Pri pokrmoch, ktoré boli predtým varené a majú byť znovu konzumované, treba počas ohrievania zvýšiť teplotu na 82°C (3-4 sek.). Takáto teplota zabezpečí, aby prihrievané jedlo bolo bezpečné.